logo

Zoektocht naar de oorzaak

Wanneer je iets aan obesitas wilt doen, is het belangrijk eerst stil te staan bij de oorzaken van het overgewicht. Veel eten en weinig bewegen is NOOIT alleen de oorzaak van de extra kilo's. Voordat je iets gaat ondernemen om voorgoed (een gedeelte van) het overgewicht kwijt te raken is het belangrijk om bij deze en andere vragen stil te staan.

  • Komt het meer voor in de familie? De genen spelen een belangrijke rol in het ontstaan en in stand houden van overgewicht.
  • Hoevaak heb je niet op dieet gestaan? En hoevaak ben je niet uiteindelijk zwaarder geworden door je dieet? Weet dat 95% van de dieters niet het lagere gewicht handhaven en dat ruim de helft zwaarder wordt door toedoen van een streng dieet!
  • Was je als kind al dik, of ben je op latere leeftijd dik geworden, bijvoorbeeld door een zwangerschap, een ongeluk of een hormoonstoornis?
  • Wat voor type eter ben je? Eet je uit emoties, of krijg je trek als je eten ziet of iets lekkers ruikt?
  • Heb je iets ergs meegemaakt waardoor je depressief bent geraakt? Ervaar je angsten als je een boodschap gaat doen? Denk je dat je een eetstoornis hebt?

Bespreek ze met de huisarts, zodat je samen kunt zoeken naar wat voor behandeling past bij jouw situatie.