logo

Professionele hulp, daar heb je recht op

Als je gemotiveerd bent iets aan je overgewicht te doen, is het belangrijk dat je de tools in handen krijgt om dit in de praktijk te kunnen brengen. Uiteindelijk lukt het afvallen alleen wanneer je de oorzaak van het overgewicht aanpakt. Wanneer je patronen doorbreekt, gewoontes verandert, goed naar jezelf en je lichaam leert luisteren, gaat sporten, leert ontspannen, leert wat een gezond voedingspatroon is en ervoor zorgt dat je lekker in je vel komt. Pas dan bereik je geleidelijk, maar definitief een nieuwe energiebalans en pas dan volgt blijvend gewichtsverlies.

Neem er de tijd voor, minimaal één jaar! En zoek professionele hulp, daar waar jij denkt dat je die nodig hebt. Je hoeft er nooit alleen voor te staan! Klop met je wens aan bij de huisarts, dat is jouw vertrouwenspersoon en hij kan een passend behandelteam samenstellen.

Een behandelteam?

In de obesitas behandelrichtlijn wordt een gecombineerde behandeling geadviseerd. Door een behandelteam bestaande uit een diëtist, een fysiotherapeut en een psycholoog. Vanaf een BMI van 40 (of 35 met complicaties) eventueel aangevuld door een bariatrisch chirurgie team. Afhankelijk van je ziektebeeld en leeftijd kunnen ook de internist, de kinderarts en een maatschappelijk werker betrokken zijn bij de behandeling.