logo

Oriënteren met je huisarts

De eerste behandelaar met wie je de wens om iets aan je overgewicht te doen zult bespreken is meestal de huisarts. Hij of zij zal op de eerste plaats de oorzaken van je overgewicht in kaart brengen. Het is belangrijk dat alle lichamelijke, geestelijke en medische factoren in beeld gebracht worden. Als er meteen over minder eten en meer bewegen gesproken wordt, dan kan er voorbij gegaan worden aan belangrijke oorzaken.

De huisarts zal met jou het niveau van risico bepalen. Dat hangt samen met de hoeveelheid overgewicht, de buikomvang, de oorzaken van je overgewicht en eventuele comorbiditeiten (zoals diabetes type 2). Daarna zal hij samen met jou kijken naar wat voor behandeling er past bij jouw wensen en profiel. Kijk hier voor meer informatie over het niveau van risico. Hij zal met jou bespreken wat het realistische doel is van jouw behandeling.

Reële doelen stellen

Behandelaars spreken van een geslaagde behandeling als je een gezonde leefstijl ontwikkelt in een ruim tijdsbestek van een jaar. Een leefstijl die je vast kunt houden de rest van je leven. Een gewichtsverlies van 10% is al een heel mooi resultaat. Dat lijkt misschien weinig, maar afhankelijk van je mate van overgewicht is dit al snel 30, of 50% van je overgewicht.

Weeg je bijvoorbeeld 110 kilo bij een lengte van 1,75, dan is je Body Mass Index (kg/m2):

110/ (1,75x1,75): 36 kg/m2

Als je 10% van je gewicht blijvend kunt verliezen met een gezonde leefstijl, dus 11 kilo, dan is je BMI:

99/ (1,75x1,75): 32,3 kg/m2

Een gezond gewicht zou je hebben bij 76,5 kilo (BMI 25 kg/m2). Dus je had 33,5 kilo overgewicht.

Je bent 10% van je gewicht verloren, 11 kilo, dat lijkt misschien weinig, maar staat gelijk aan 1/3de, of 33% van je totale overgewicht!