logo

Medicatie

Obesitas medicatie valt uiteen in een aantal hoofdgroepen:

 

  1. Wegnemen van het hongergevoel bij een dieet; b.v. HCG-hormoon, vulmiddelen, Reductil (recept verplicht en dus alleen in overleg met een arts).
  2. Hulpmiddelen die de stofwisseling verhogen; Chinese thee, Belgische injecties, amfetaminen, en oude uit de handel genomen afslankmiddelen zoals Ponderal, Isomeride en Phen/Fen.
  3. Hulpmiddelen die de snelle doorspoeling van voeding door het stofwisselingssysteem of het niet opnemen van bepaalde voedingsstoffen in het spijsverteringsstelsel ondersteunen; laxeermiddelen, plaspillen, Xenical (recept verplicht en dus alleen in overleg met een arts).

 

Voor alle genoemde middelen geldt dat de lange termijn verwachtingen een zeer laag succespercentage kennen, ca. 5%. Tevens geldt: het dieet doet het werk, niet het middel. LET OP! Een heleboel middelen zijn levensgevaarlijk!!

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de folder “Overgewicht? Let op medicijnen en afslankmiddelen” bestellen middels dit formulier.

Deze brochure gaat in op de zin, onzin en de risico’s van de verschillende afslankmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. De folder is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Doelmatige Geneesmiddelenvoorziening (DGV).