logo

Behandeling

Door het ontwikkelen van een gezondere leefstijl verminderen de gezondheidsrisico's van kinderen met overgewicht. Positieve effecten zijn ook bij een klein beetje gewichtsverlies of gewichtsstabilisatie al meetbaar. Bijvoorbeeld als de lichaamssamenstelling verbetert (verhouding spiermassa/ vetmassa), als de buikomvang afneemt of als de conditie verbetert. Maar ook medicijnen die het kind eventueel gebruikt voor diabetes of hart/ vaataandoeningen kunnen minder worden als zij goed behandeld zijn. Het aantal dagen dat zij ziek thuis zijn van school en/ of werk verminderen en vaak komen kinderen beter in hun vel te zitten.

Het voornaamste is dat het op korte termijn van één jaar behaalde gewichtsverlies, ook op langere termijn van tenminste vier jaar wordt behouden. De volgende indeling wordt voorgesteld in de obesitas behandelrichtlijn om het behandelresultaat te kunnen evalueren:

Gewichtsverlies en -behoud 0-4,9%: beperkt succesvol
Gewichtsverlies en -behoud 5-9,9%: matig succesvol
Gewichtsverlies en -behoud 10-14,9%: succesvol
Gewichtsverlies en -behoud >15%: zeer succesvol

Bij kinderen kan bij toenemende lengte, gewichtsbehoud al succesvol worden genoemd. Dat gaat gepaard met een afname in BMI en vetpercentage. Optimale groei met daarbij een afbuiging naar lagere percentielcurven voor BMI naar leeftijd zijn voor een kind of adolescent de maat voor een succesvolle therapie. Raadpleeg bij overgewicht en obesitas altijd de huisarts.